Brevet är ett svar på Hagfors kommuns fråga om hur tillverkningen går till. Informationen från Unilever måste givetvis betraktas som en partsinlaga. Man berör heller överhuvudtaget inte den del som avser transporter av råvarorna. En diskussion förs där vissa debattörer säger att tankar med vegetabiliska oljor används för återtransport av lösningsmedel och sen tillbaka med vegetabiliska oljor igen. Man menar alltså att rester av lösningsmedel förekommer i de pressade oljor som transporteras på detta sätt. Jag har för min del inte lyckats verifiera att så är fallet.
Unilevers information:
Våra produkter innehåller vegetabiliska oljor som utvinns
genom pressning, en metod som inte innehåller några lösningsmedel och således
vare sig symaskinsolja eller bensin. De vegetabiliska oljor vi använder i våra
margariner och matfetter är rapsolja, solrosolja, linfröolja och palmolja.
Samtliga är oljor som har en mindre miljöbelastning än råvaror från djurriket.
Vegetabiliska oljor renas för att öka produktens livslängd och hållbarhet när
den öppnas och förvaras hemma hos konsumenten. Alla oljor som säljs i
livsmedelbutiker renas på samma sätt (undantaget är kallpressad olja). Reningen
sker med hjälp av naturligt förekommande ämnen som binder de ämnen som ska tas
bort. Samtliga ämnen är godkända, säkra och använda sedan länge inom livsmedelstillverkning.
Sedan 1993 har vi bara använt pressade oljor till våra margariner och matfetter
för att undvika att oljorna kommer i kontakt med lösningsmedel vid utvinningen.
Debatten var intensiv om detta under 1990-talet och vi anpassade vår process
till konsumenternas önskemål och förväntningar. Vår vegetabiliska olja renas
alltså precis som den rapsolja du köper i din butik. I Sverige använder vi bara
pressade oljor och således används inte lösningsmedel/hexan, att oljor renas
med hjälp av hexan är en vanligt förekommande missuppfattning.
För vegetabilisk olja innebär reningen att man tar bort
§ Fria fettsyror, metaller (järn) och oxidationsprodukter som minskar hållbarheten på produkten och ger en konstig smak
§ Lecitiner
§ Karoten och klorofyll för att ge dig samma kvalitet och smak varje gång
Reningen sker genom att oönskade ämnen och filtreras bort. För att göra det behöver man använda ett bindningsämne (som citronsyra och vattenånga). I den slutgiltiga produkten finns inget av bindningsämnet kvar.
§ Citronsyra [eller fosforsyra] som binder lecitiner
§ Ett basiskt ämne [natriumhydroxid] som binder fria fettsyror
§ Minerallera [s.k. blekjord] som binder klorofyll och karoten
§ Vattenånga som används för att avlägsna oönskade lukt- och smakämnen
Unilever följer givetvis de lagkrav som gäller för livsmedelshantering. Vi har ett kontinuerligt program för att analysera och säkerställa att dessa följs. Detta sker genom externa certifierade laboratorier.
För vegetabilisk olja innebär reningen att man tar bort
§ Fria fettsyror, metaller (järn) och oxidationsprodukter som minskar hållbarheten på produkten och ger en konstig smak
§ Lecitiner
§ Karoten och klorofyll för att ge dig samma kvalitet och smak varje gång
Reningen sker genom att oönskade ämnen och filtreras bort. För att göra det behöver man använda ett bindningsämne (som citronsyra och vattenånga). I den slutgiltiga produkten finns inget av bindningsämnet kvar.
§ Citronsyra [eller fosforsyra] som binder lecitiner
§ Ett basiskt ämne [natriumhydroxid] som binder fria fettsyror
§ Minerallera [s.k. blekjord] som binder klorofyll och karoten
§ Vattenånga som används för att avlägsna oönskade lukt- och smakämnen
Unilever följer givetvis de lagkrav som gäller för livsmedelshantering. Vi har ett kontinuerligt program för att analysera och säkerställa att dessa följs. Detta sker genom externa certifierade laboratorier.
Med vänliga hälsningar,
Konsumentkontakt
Unilever Sverige AB
+46 8 20 331033
konsumentkontakt@unilever.com
Konsumentkontakt
Unilever Sverige AB
+46 8 20 331033
konsumentkontakt@unilever.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar